Opstinacija Kod Dece

OPSTIPACIJA KOD DECE

Tokom prvih meseci života, dešava se da bebe plaču prilikom defekacije, što je posledica nezrelosti nervnog sistema koji reguliše rad creva tj. stezanje mišića prednjeg trbušnog zida nije usaglašeno sa opuštanjem mišića anusa i dna karlice. Ova pojava ne bi trebala da izaziva paniku kod roditelja.

Kontrolu pražnjenja creva dete uspostavlja postepeno, tokom druge godine života.

Učestalost pražnjenja creva zavisi od:

  • individualnih faktora
  • načina i vrste ishrane
  • zdravstvenog stanja deteta
  • psiholoških faktora

Da bi ste posumnjali da Vaše dete ima opstipaciju, potrebno je da ima:

  • neredovna crevna pražnjenja
  • pražnjenje uz naprezanje kao posledicu stolice koja je tvrda i velikog promera
  • najmanje jednu epizodu nekontrolisanog crevnog pražnjenja nedeljno i to tokom perioda od bar dva meseca.

Kako da posumnjate da dete nekontolisano prazni creva? Po prljavom vešu. Naime, iznad “čepa” stvrdnute stolice dolazi do raspadanja i truljenja fekalnih masa koje se slivaju niz zid creva, kroz anus, na veš. Zato mnogi roditelji prvo pomisle da dete ima dijareju.

Opstipacija podrazumeva manje od tri stolice nedeljno koje su normalne konzistencije.

Konstipacija podrazumeva svakodnevno pražnjenje čvrstev stolice, manjeg i (ili) većeg volumena, praćeno bolom u trbuhu i (ili) bolom pri samoj defekaciji.

Ukoliko se ne odreagujete na vreme, dete može da upasdne u „začarani krug“, čime se problem dodatno pogoršava.

Počinje izostajanjem stolice više dana, što dovodi do nakupljanja fekalne mase i širenja creva, što se manifestajuje bolovima u trbuhu. Želeći da izbegne bol, dete počinje svesno da zadržava stolicu i dodatno odlaže pražnjenje i tako upada u još veći problem.

Važno je napomenuti da crevo koje se „rasteže“ gubi pravilnu funkciju!

Opstipaciju je značajan zdravstveni problem, obzirom da se u oko 25% slučajeva nastavlja u odraslom životnom dobu. To bi značilo da posetom pedijatru, koji će Vas uputiti kod gastroenterologa ako potreba nalaže, svakako možete da obezbedite bolji kvalitet života svom detetu, kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti.