DOJENJE U BROJKAMA

DOJENJE U BROJKAMA

Svaka zdrava beba (bez urođenih i prirođenih mana i bez ozleda pri rođenju) ima normalno razvijene reflekse sisanja i gutanja, pa čari prvog podoja, uprkos tome što potreba za hranom izostaje odmah po rođenju, može da osti već tokom prvih 6h života. Sa dojenjem se može započeti čim stanje porodilje i novorođenčeta to dozvole. Mnoga novorođenčad sisaju već 1h nakon rođenja. Rano dojenje stimuliše laktaciju i smanjuje rizik od naglog pada nivoa šećera u krvi, povećane koncentracije bilirubina u krvi, povišenog nivoa kalijuma u krvi i nakupljanja azotnih jedinjenja (uree) u krvi tj. poremećaja koji se mogu javiti usled nedovoljnog unosa tečnosti u neonatalnom period.

Tokom prvih nekoliko nedelja života beba može da sisa kada je gladna tj. kada ona to želi, kako bi se postigla samoregulacija ritma dojenja i izbegao strog režim dojenja koji podrazumeva podoj na svaka 3-4h. Kapacitet bebinog želuca,kao i vreme neophodno za varenje i pražnjenje želuca, određuju količinu potrebnog mleka I potrebanrazmak izmađu dva podoja. Krajem prvog meseca života, više od 90% odojčadi uspostavi ritam hranjenja na svaka 3-4h, koji je prihvatljiv i za majku.

Ali da se poslužimo malo i brojkama!

Da li ste znali da količina mleka koja se izluči za 24h iznosi 600-800ml? Prvog dana bi dojenje trebalo ograničiti na 5min iz svake dojke. Nakon početnog iskustva, dojenje se produžava.

Tokom prvog meseca života beba bi trebalo da sisa 7 - 8 puta dnevno, računajući i noćni podoj. Podoj bi trebalo ograničiti na 10 – 15 min iz svake dojke jer zdravo odojče posisa preko 95% potrebnog mleka za samo 10min. Kako količina mleka zavisi od jačine majčinog obeda ali i od doba dana, svi podoji ne mogu biti jednaki. Smatra se da majka ima veću količinu mleka ujutru jer dete tokom noći ne sisa, što dovodi do njegovog nakupljanja.

Tokom prvih 10 dana života novorođenče bi trebalo dojiti na sledeći način:

  • 1. dan: 7 - 8 podoja po 10ml mleka
  • 2. dan: 7 - 8 podoja po 20ml mleka
  • 3. dan: 7 - 8 podoja po 30ml mleka
  • 4. dan: 7 - 8 podoja po 40ml mleka
  • 5. dan: 7 - 8 podoja po 50ml mleka
  • 6. dan: 7 - 8 podoja po 60ml mleka
  • 7. dan: 7 - 8 podoja po 70ml mleka
  • 8. dan: 7 - 8 podoja po 80ml mleka
  • 9. dan: 7 - 8 podoja po 90ml mleka
  • 10. dan: 7 - 8 podoja po 100ml mleka

Nakon prvih 10 dana života beba bi trebalo da sisa 150ml majčinog mleka/1kg telesne težine.

Zdravo i na vreme rođeno novorođenče sisa na 3 - 3,5 sata.

KAKO PREPOZNATI DA LI MAJKA IMA DOVOLJNO MLEKA?

1. Ukoliko novorođenče traži da sisa na manje od 3 sata (na primer, na svaka 2 sata), sa pravom možemo posumnjati na ovaj problem.

2. Još jedan pokazatelj može da bude stolica zelenkaste boje tj. odstupanje od zlatno-žute boje.

3. Ipak, najmerodavniji pokazatelj da li majka ima dovoljno mleka je vaga! Tokom prva 3 meseca, novorođenče bi trebalo da napreduje 750g mesečno tj. 25g dnevno , dok je idealno napredovanje u dužini 0,5 – 1cm nedeljno.

KAKO POTVRDITI ILI OPOVRGNUTI SUMNJE?

1. Tokom 24h meriti bebu pre i posle podoja.

2. Nakon svakog podoja ponuditi bebi vodu. Količina vode koju dete popije je količina mleka koja mu nedostaje.

3. Izmlazati se tokom 24h i bebu hraniti na flašicu. Tako je najlakše utvrditi koju količinu mleka dete popije tokom 24h.